Διαδικτυακή Πύλη - Ελληνικό Μετρό Α.Ε.
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. logo espa

Αρχαία & Επεκτάσεις

Κατά την περίοδο του Κλεισθένους (6ος αιώνας π.Χ) η Αττική χωρίστηκε σε τρία γεωγραφικά διαμερίσματα, το άστυ, την μεσογαία και την παραλία, περιλαμβάνοντας περί τους 100 δήμους της αρχαίας Αττικής.  Λείψανα της κατοίκησης αυτής καθώς και άλλων περιόδων εντοπίστηκαν κατά την κατασκευή των επεκτάσεων του Μετρό.

 

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 3 ΠΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ

Η κατασκευή της επέκτασης από το φρέαρ Ασωμάτων μέχρι το φρέαρ ‘Aλσος ήταν ιδιαίτερα σημαντική από αρχαιολογικής άποψης δεδομένου ότι κινείται στον άξονα της αρχαίας Ιεράς Οδού. Η Οδός αυτή συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα και την πορεία της ακολουθούσε η πομπή των Μεγάλων Ελευσίνιων Μυστηρίων που ελάμβανε χώρα κατά την εορτή της Δήμητρας και της Περσεφόνης.

Η διάνοιξη της σήραγγας πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο ΝΑΤΜ και κατά τη διάρκεια κατασκευής της αποκαλύφθηκαν 15 αρχαία πηγάδια. Τα περισσότερα από αυτά βρέθηκαν στην περιοχή Κεραμεικός – Ασωμάτων όπου και εντοπίστηκαν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα.

 

Πλήθος όμως ευρημάτων ανακαλύφθηκαν επίσης και στις επιφανειακές εκσκαφές των σταθμών και των φρεάτων. Το σημαντικότερο όλων ήταν η αρχαία Ιερά Οδός. Τα τμήματα της Ιεράς Οδού που ανεβρέθηκαν χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ έως την Ρωμαϊκή Εποχή.  Προκειμένου να διασωθεί και να διατηρηθεί τμήμα του οδοστρώματος της Ιεράς Οδού, το οποίο ανακαλύφθηκε σε πολύ καλή κατάσταση, μετατοπίστηκε τμήμα του σταθμού Αιγάλεω.

‘Aλλα ευρήματα που ήρθαν στο φώς χάρη στις αρχαιολογικές ανασκαφές για την κατασκευή της επέκτασης Μοναστηράκι-Αιγάλεω είναι:

  • Τμήματα συνοικιακών Νεκροταφείων

  • Συγκροτήματα κατοικιών και εργαστηρίων από τα Αρχαϊκά έως και τα Βυζαντινά χρόνια

  • Τμήματα αρχαίων τοίχων με ιδιαίτερα καλή τοιχοδομία που πιθανότατα ανήκουν σε αρχαίους ναούς

  • Αρχαίοι αποθέτες με πολλά ευρήματα όλων των εποχών (Μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες, κεφαλές αγαλμάτων και πάρα πολλά χάλκινα νομίσματα)

Σημαντικό επίσης εύρημα θεωρείται τμήμα γέφυρας του Αρχαίου Κηφισού ποταμού το οποίο ήρθε στο φως στη θέση του σταθμού Ελαιώνας και χρονολογείται στο διάστημα μεταξύ 5ου-6ου αιώνα π.Χ.. Τα βάθρα της γέφυρας αυτής, μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αποσπάστηκαν και συντηρήθηκαν με δαπάνες της ΑΜ και επανατοποθετήθηκαν στην αρχική τους θέση στον Σταθμό ΕΛΑΙΩΝΑ. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτή η γέφυρα είναι η αρχαιότερη που έχει βρεθεί στον Ελλαδικό χώρο.

Μεταξύ των ευρημάτων της περιοχής του σταθμού ΕΛΑΙΩΝΑΣ περιλαμβάνεται επίσης μία βιοτεχνική εγκατάσταση και ένα νεκροταφείο.

Η Ελληνικό Μετρό Α.Ε., με απόλυτο σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά, προχώρησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, στην ανάδειξη τμήματος των αρχαιολογικών ευρημάτων σε κατάλληλα διαμορφωμένες προθήκες στον σταθμό Αιγάλεω, όπως και στο επίπεδο της ομώνυμης κεντρικής πλατείας του Αιγάλεω, αλλά και σε κατάλληλα διαμορφωμένα στέγαστρα στον σταθμό ΕΛΑΙΩΝΑ και στο παρακείμενο φρέαρ εξαερισμού πάνω στην Ιερά Οδό.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2012, η Ελληνικό Μετρό Α.Ε. παρέδωσε στο κοινό της πόλης 3 μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπου Έλληνες και ξένοι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κοντά πτυχές της αρχαίας ιστορίας της Αθήνας.

AM_Press_19.12.2012_1_LGAM_Press_19.12.2012_2_LG
Σταθμός ΑΙΓΑΛΕΩ
Τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού που πλαισιώνεται από αναλημματικούς της τοίχους καθώς και από παρόδιο νεκροταφείο
Σταθμός ΕΛΑΙΩΝΑ
3 βάθρα θεμελίωσης γέφυρας του Κηφισού ποταμού

AM_Press_19.12.2012_3_LGAM_Press_19.12.2012_5_LB
Φρέαρ Προφήτη Δανιήλ
Τμήμα της αρχαίας Ιεράς Οδού με τον αναλημματικό της τοίχο, το οποίο χρονολογείται από τα γεωμετρικά χρόνια έως τα ύστερορωμαϊκά έτη
Σταθμός ΑΙΓΑΛΕΩ
Αρχαιολογικές προθήκες

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 3 ΠΡΟΣ ΔΟΥΚ. ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ

Στις αρχές του 2001, ξεκίνησαν οι εργασίες επέκτασης της Γραμμής 3 από την Εθνική ‘Aμυνα προς τον σταθμό Δουκ. Πλακεντίας και, διαμέσου του Προαστιακού, προς το Αεροδρόμιο.  Πριν την έναρξη των κυρίως εργασιών, έγιναν αρχαιολογικές έρευνες για τον εντοπισμό των αρχαιολογικών ευρημάτων, τόσο στους χώρους των σταθμών και των φρεάτων, όσο και στην περιοχή του Αμαξοστασίου της Δουκ. Πλακεντίας.

 

Συγκεκριμένα, αρχαιολογικές διερευνητικές τομές εκτελέσθηκαν στις περιοχές των σταθμών ΧΑΛΑΝΔΡΙ, ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ και ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, των φρεάτων Ξάνθου, Φωκίδος, Χολαργού, Νομισματοκοπείου, Χαλανδρίου, Αγ. Παρασκευής, Κέας και Μεταμόρφωσης, καθώς και στην περιοχή του Αμαξοστασίου, συνολικής έκτασης 12.000 τ.μ.

Σημαντικά ευρήματα (κτιριακά λείψανα και αρχαίος δρόμος προς τα Μεσογαία) βρέθηκαν στις περιοχές των φρεάτων Ξάνθου και Φωκίδος, όπου μετά από εκτεταμένη και λεπτομερή αρχαιολογική ανασκαφή και μετά από σχετική απόφαση του ΚΑΣ, αποσπάστηκαν και μεταφέρθηκαν σε χώρους του ΥΠΠΟ.

 

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΓΡΑΜΜΗΣ 2 ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Στα μέσα του 2001, ξεκίνησαν οι εργασίες επέκτασης της Γραμμής 2 από το Αμαξοστάσιο των Σεπολίων προς το Περιστέρι (ΑΝΘΟΥΠΟΛΗ), η οποία διασχίζει κάθετα τον Κηφισό.

Κατά την κατασκευή της σήραγγας από Ανθούπολη προς τον σταθμό ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ και κοντά στην οδό Θηβών, εντοπίσθηκε αρχαίο πηγάδι, με αρκετά ευρήματα, κεραμικά, οστά και την κεφαλή (νεαρής) γυναικός, πιθανώς ρωμαϊκής περιόδου.

 

Στον σταθμό ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, κατά τις εργασίες εκσκαφών του σταθμού, αποκαλύφθηκε νεκροταφείο από κενούς «καλυβίτες τάφους», το οποίο χρονολογείται στους πρώτους χριστιανικούς χρόνους.

WCAG